De Outdoorchef Dualchef 425 G gasbarbecue mag met recht een buitenkeuken worden genoemd. Deze barbecue van het Zwitserse merk bevat meer innovatie dan we in eerste instantie hadden verwacht.

Unboxing

De Outdoorchef Dualchef 425 G wordt in een grote doos geleverd. Qua gewicht zou je de BBQ in je eentje in elkaar kunnen zetten, maar met name de brander bak is een uitdaging om goed te positioneren. Het advies is dan ook om deze BBQ met twee personen op te bouwen.

Alle onderdelen van de BBQ zijn goed verpakt. Niet alleen om ze tegen stootschade te beschermen, maar ook tegen buiging tijdens transport. Outdoorchef neemt geen risico’s.

Alle kleine onderdelen (schroefjes enzo) zitten in een doordrukstrip, net als alle gereedschappen die je nodig hebt. In theorie raak je op deze manier niets kwijt. Je opent immers niet de strips die je niet nodig hebt. Echter ligt de strip niet recht verpakt in de doos. Hierdoor is het plastic gaan buigen en ligt de strip niet recht op tafel tijdens het in elkaar zetten van de BBQ. Dit is in de praktijk net even wat onhandig. Onze vraag aan Outdoorchef zou dan ook zijn om de strip zo te verpakken dat deze niet gebogen in de doos ligt.

Documentatie

De handleiding is opgedeeld in mooie, kleine stapjes. Iedere stap is redelijk duidelijk aangegeven. Hij zou nog iets duidelijker kunnen door een extra kleur te gebruiken om accenten te leggen op de onderdelen die je gaat monteren / aanpassen. Dit doen een aantal andere merken wel, maar echt hard nodig is het zeker niet.

Verder krijg je nog wat inspiratie, een Outdoorchef pasje en een mooie map om alle documentatie van de BBQ in te bewaren. Opnieuw, erg netjes.

Dual Design

De Outdoorchef Dualchef 425 G valt op een afstandje al op. Ik geef toe, ik dacht op basis van het plaatje dat je twee delen van de klep individueel kon optillen, maar dit is niet waar. Het verhaal is nog beter.

Je tilt namelijk altijd de hele klep op. De inkeping die je ziet, markeert dat het mogelijk is bij deze BBQ’s om de branderbak op te delen in twee temperatuurzones. Je kunt zelf kiezen of je deze verdeling precies in het midden zet of op een kwart / driekwart van de bak. Deze verdeling geeft je twee enorme voordelen.

Ten eerste is het behoorlijk goed mogelijk om twee temperaturen aan te houden in de branderbak. Je zou aan de ene kant low & slow een pulled pork kunnen bereiden terwijl aan de andere kant een paar heerlijke monkballetjes van Beef & Steak worden gegrilld. De branders zijn gemaakt om de temperatuur tot 360 graden op te stoken.

Maar stel, je hebt niet het hele grillgebied nodig van de Outdoorchef Dualchef 425 G? Dan kun je dus ook zeggen dat je maar een kwart, de helft of driekwart van de bak gaat verwarmen. Ideaal wanneer je alleen met je gezin eet in plaats van dat je echt een BBQ feest hebt neergezet. Outdoorchef noemt dit haar DGS Zone Divider.

Tenslotte zijn alle knoppen voorzien van verlichting. Ook hier weer een duidelijke keuze voor design, maar ook voor een praktische layout. Erg netjes.

Het onderstel

Het onderstel is voorzien van twee dubbelwandige deuren. De deuren zijn voorzien van haakjes voor gereedschappen. Handig! Deze deuren zitten met scharnieren vast, die je waarschijnlijk wel kent van jouw keukenkastje. Hierdoor zijn ze, door de jaren heen, goed te verstellen. Bovendien zijn ze soft-close. Wat een luxe!

Achter het linker deurtje zit alle bedrading van de Outdoorchef Dualchef 425 G. Daarnaast plaats je hier de gasfles. Er is ruim voldoende ruimte voor een 10KG Bene Gaslight fles. Erg fijn!

Het onderstel staat keurig op wielen en deze vallen niet heel erg op. Je krijgt twee geremde zwenkwielen en twee gewone zwenkwielen. De kwaliteit van de zwenkwielen ligt zeer hoog.

De zijtafels

De Outdoorchef Dualchef 425 G komt met twee zijtafels. De reguliere zijtafel is inklapbaar. De andere zijtafel bevat een brander. Kan worden ingeklapt, maar het advies is dit niet te doen.

De brander in deze zijtafel is van topkwaliteit. Je kunt er prima een steelpakketje op zetten voor een pruttelende satésaus, maar ook aardappeltjes afbakken is geen enkel probleem.

De branders

De Outdoorchef Dualchef 425 G maakt gebruik van twinburners. Feitelijk zijn dit geperforeerde gasbuizen die rondom lopen in plaats van een enkele gasbuis die naar achteren loopt. Hierdoor kan Outdoorchef de warmte van de vlammen goed en regelmatig verdelen onder de roosters. Slim. Dit noemen ze het Twin Burner systeem.

De branders zijn voorzien van DGS Protection Bars. Dit zijn kappen die op de branders liggen om het vet goed weg te laten lopen. Zo voorkom je ook verstopte branders. In tegenstelling tot Weber, probeert Outdoorchef het vet zo snel mogelijk weg te laten lopen. Weber probeert het vet juist de kans te geven om te verbranden en zo rook onder de kap te brengen. Die rook geeft meer een BBQ smaak dan hoe Outdoorchef het aanpakt maar… outdoorchef is daarmee veel gezonder grillen.

Wat ook gaaf is, is de DGS Heat Diffuser van Outdoorchef die in de doos ligt. Deze gebruik je bijvoorbeeld voor het roterende spit dat je kunt plaatsen. Deze diffuser zorgt voor een gerichte spreiding van de hitte op het spit. Hierdoor hoef je minder gas te verbruiken bij de bereiding. Hier komen we in een latere review op terug.

De kap boven de branders is compleet dubbelwandig. Ook zo voorkom je onnodig gasverbruik om de temperatuur onder controle te houden. In de pak zitten twee thermometers. De dubbelwandige kap is gemaakt van geëmailleerd metaal. De zijkanten zijn van gegoten aluminium.

De roosters

Qua roosters doen ze bij Outdoorchef Dualchef 425 G niet kinderachtig. Je krijgt meteen gietijzer mee voor de roosters die direct boven de branders liggen. Een mooie grillstrip maken zou geen enkel probleem moeten zijn.

Het warmhoudrek is voorzien van een verchroomd draadrooster. Hiermee volgt Outdoorchef de andere merken. Voordeel van deze roosters is dat ze erg licht zijn en gemakkelijk aan de kant geklapt kunnen worden.

Safety Light System

Wanneer je de kap iets optilt, schiet de verlichting van de knoppen aan. Zo zie je altijd goed waar de knoppen zijn en in welke stand ze staan. Erg slim. Met behulp van een daglichtsensor wordt de intensiteit van de knopverlichting automatisch aangepast.

De verlichting komt vanuit oplaadbare batterijen in de BBQ. Leuk detail, je kunt de BBQ op het lichtnet aansluiten. Dan heb je de batterijen niet perse nodig. Maar… de BBQ functioneert ook als batterijlader. Even aan het stroom en dan kun je weer heel lang door. Buitengewoon indrukwekkend, maar het laat ons ook wensen voor verlichting onder de kap en in de thermometers. Zeker dat laatste zien we nog niet in de markt. We hopen dus dat outdoorchef nog even doorgaat met innoveren op dit gebied.

Bouwkwaliteit

Vorig jaar was het qua bouwkwaliteit meteen duidelijk. De Campingaz Master 4 Series was veruit de beste BBQ die we opbouwde. Veel gebruik van profielen om de BBQ stevigheid te geven, gebruik van schroefbusjes zodat het gepoedercoate materiaal niet onnodig hoefde te beschadigen en een zeer nette afwerking. Ik verwachtte het niet, maar de Outdoorchef Dualchef 425 G legt de lat net even iets hoger. Waar zit het verschil? In de afwerking van de onderkast vooral. Daar heeft Outdoorchef net wat meer moeite in gestoken, net als de soft-close deurtjes. Wouw!

Schoonmaakgemak

Outdoorchef Dualchef 425 G heeft hard haar best gedaan het schoonmaakgemak zo groot mogelijk te maken. Kleine onderdelen die gemakkelijk af te wassen zijn vormen de binnenkant van de bak. Ideaal. Er is zelfs een extra tool meegeleverd voor het vetopvangbakje. Is die heet, kun je deze met de tool toch veilig verwijderen. Slim! Dus doekje met een ontvetter er doorheen en je bent eigenlijk wel klaar.

Grillervaring

En dan de grillervaring. Die is zeer goed. De roosters zijn gemakkelijk op hoge temperaturen te brengen, waardoor vlees gemakkelijk weet dicht te schroeien. Het Beef&Steak testpakket waarmee we werken, krijgt prachtige grillstripes van het rooster. Bovendien werkt de warmteverdeling ook erg goed. Het is eigenlijk precies de kwaliteitservaring die je verwacht wanneer je de marketingmaterialen over deze BBQ ziet.

Accessoires

Outdoorchef levert enorm veel accessoires voor deze BBQ. Van pizzasteen tot groentenrek en natuurlijk het roterend spit waarmee we nog aan de slag gaan. Met de Outdoorchef Dualchef 425 G gasbarbecue leg je dus een sterke basis voor mooie, culinaire creaties.

Conclusie: Outdoorchef Dualchef 425 G gasbarbecue

Er zijn wel wat verbeterpuntjes, maar eigenlijk zijn het vooral wensen voor een volgende generatie. De Outdoorchef Dualchef 425 G laat zien dat het Zwitserse merk in deze prijsklasse letterlijk over de kleinste details heeft nagedacht. En daar worden we vrolijk van. Er lijkt geen cent te zijn bespaard om jou als gebruiker een fijne BBQ ervaring te leveren. Knap werk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.