Bij DeBesteBBQ.nl (samenwerking tussen GadgetGear.nl & Justforkoks.nl) maken wij nu al drie jaar innovatie in BBQ-land mee. Bluetooth, LED verlichting of innoveren op materiaal. Soms heeft innovatie deze ‘snufjes’ eigenlijk niet nodig en is een samensmelting van verschillende factoren voldoende om op de markt te komen met een prachtige Kamado. Waarop deze Kamado zich weet te onderscheiden, lees je in deze uitgebreide review.

Ons Veijf / KamadoBBQ.nl

Ons Veijf is het familiebedrijf van Abbey en Pieter Morsink. Opgericht door Pieter en Abbey en de naam verwijst naar de veijf teamleden ofwel gezinsleden: Pieter, Abbey, Keije, Teijn en Feija Morsink.

KamadoBBQ.nl maakt samen met Vinologisch.nl onderdeel uit van Ons Veijf. De ene kant van de bedrijfsruimte is gevuld met Kamado’s, alle denkbare accessoires en de andere kant met wijn!! Dat klinkt als een zeer goede combinatie als je het aan mij vraagt! Daarnaast beschikt het bedrijf over een mooie wijnproefruimte en kunnen er BBQ workshops worden gegeven.

De KeijKamado wordt enkel verkocht via de webshop en bij de betere slager. Veel van deze slagers geven workshops met deze kamado, en dat past goed bij de persoonlijke benadering die Ons veijf zelf zo belangrijk vind.

Unboxing

De KeijKamado wordt gebracht met een vrachtwagen, hetgeen niet een overbodige luxe is, want het is direct duidelijk dat deze kamado zeer compleet geleverd wordt.  Bij de BBQ komen 2 dozen vol met accessoires mee! Daarin zit het volgende:

Wat ook mooi meegenomen is, maar niet in de doos zit is de gratis levering, maarliefst 5 jaar garantie op de dome/deksel én 1 jaar garantie op de vuurschaal en vuurring! Zoals je mag verwachten zit de BBQ in een stevige doos waarin de Kamado geen ruimte krijgt om te bewegen tijdens transport, om zodoende de kans op beschadigingen zo klein mogelijk te maken. De Kamado komt dan ook heelhuids aan, en ik kan niet wachten om hem uit te pakken en te testen!

Assemblage

Door de jaren heen heb ik al heel wat kamado’s in elkaar mogen zetten. Deze Kamado is qua opbouw niet anders dan ik gewend ben en begin zoals altijd met het onderstel, waarna ik mijn trouwe buurman altijd even uitnodig om “zomaar” een bakkie te doen. Ooh hee, heb je een nieuwe BBQ? Ja!! maar moet alleen nog even op et onderstel geplaatst worden, en dat lukt met niet alleen ;). Lachend kijkt ie me aan, jaja ik help je wel weer!!

En dat is wel nodig ook, want met ruim 90 kilo is het een zware unit. Onmogelijk om alleen op het onderstel te krijgen, dus echt even met z’n tweeën doen. Zo kan de Kamado ook niet beschadigen of vallen. Al met al is met een half uurtje de klus geklaard. Mocht je voor het eerst een Kamado aanschaffen dan is de assemblage ook niet moeilijk, vanwege de duidelijke handleiding die bij de BBQ inbegrepen is.

Onder de loep

Daar staat ie dan in vol ornaat! Op het eerste gezicht een beauty van een BBQ, maar wat maakt deze Kamado goed, of beter dan een andere? Hij scoort bij mij op meerdere punten.

De dikte van het keramiek. Deze is aanzienlijk dikker dan de “habbiebabbie kamado’s” (vul zelf maar in welke merken). Dit is niet alleen meetbaar, maar ook voelbaar. De dome is echt een stuk zwaarder dan de gemiddelde BBQ.

Wat ook opvalt, zijn de zijtafels en handvat. Ze zijn niet alleen mooi in de zelfde kleur als de BBQ. Ze zijn ook niet van Bamboe (zoals zovelen), maar van HDPE (high density polyethyleen). Keihard plastic dus! Wat betekend dat je tafels en handvat niet wegkwijnen waar je bijstaat! Ideaal.

Opvallend grotere wielen is ook een pluspunt wat ik erg wardeer. Als de wind verkeerd staat verplaats ik uit sociaal oogpunt altijd de bbq waarop ik dan grill naar de achterkant van de tuin. Dit heb ik met deze zware jongen ook gedaan, ik merk écht verschil in manoeuvreerbaarheid! Ondanks het gewicht kan deze BBQ zeer gemakkelijk verplaatst worden. Gewoon door nét even door te denken is een eenvoudige aanpassing een vergroting van het gebruiksgemak.

De Topvent die niet meer van gietijzer is en niet roest dus!!!! Ook erg handig dat er een schaalverdeling aangegeven is, zodat je makkelijk ziet op welke “stand” deze staat.

 

Divide and Conquer

Het divide and conquer grillrek is de perfecte accessoire voor je Kamado. Hij is beschikbaar voor diverse maten Kamado’s. De Keij Kamado wordt standaard geleverd met de divide and conquer. Uiteraard past het systeem ook op andere merken. Het divide and conquer systeem maakt je Kamado compleet. Zo hoef je geen dure deflector plate te kopen er zitten namelijk 2 half moon plates bij. Zo kun je dit rek dus ook perfect gebruiken om gelijktijdig direct en indirect te grillen. Bovendien verdubbel je met deze set eenvoudig je grilloppervlak. Het systeem bestaat uit 2 half moon grill roosters, 2 half moon deflector plates van dik (1,5 cm.) cordieriet keramiek en een accessoire ring. Met de ring hang je eenvoudig een Dutch oven in je Kamado. De divide and conquer lijkt zeer veel op het systeem van Kamado Joe en je kunt eenvoudig uitbreiden met een gietijzeren rooster of plaat. Met de divide and conquer word je een echte pitmaster!

Xapron Lederen Schorten

Als je wilt BBQen als een baas, dan heb je ook een bazig schort nodig. Zag je mijn schort in de unboxing video? Dat is een Xapron (bekend van Youtube en Pitmaster X) , een Nederlandse lederen schorten leverancier en ontwerper. Wist je dat hun leren schorten in Nederland door een eigen design team ontworpen worden. Sterker nog, daarna worden ze in het eigen atelier in Waalwijk met de hand vervaardigd. Daarom maken ze een oranje wimpeltje vast aan het borst label. Daar mogen we als Nederlanders best een beetje trots op zijn. Ga je dus voor een echt, Nederlands schort? Tuurlijk, surf even naar Xapron dan.

Eerste gebruik

Het eerste gebruik van de kamado is altijd een beetje spannend. Elke kamado die getest word reageerd toch telkens weer nét even wat anders op de veranderingen qua lucht toevoer, en dat maakt het altijd een beetje aftasten. Ik steek de kolen aan met de Looftlighter. Een superhandige tool om je bbq binnen een minuut aan te krijgen. Het is een soort Föhn, maar je haar er mee drogen is sterk af te raden :). Het apparaat werkt perfect! De kolen gloeien binnen No Time. EN……..geen rookontwikkeling!!! Voor mij geen aanmaakblokjes meer dus. Nooit meer!

De Kamado komt lekker snel op temperatuur, maar laat zich ook weer goed “dempen”. Al gauw krijg ik “feeling”voor deze kamado en kom ik de gehele sessie niet voor plotselinge temperatuur schommelingen te staan. Het is alsof het bijna vanzelf gaat.

Niet zo maar een kamado

Er zijn ontzettend veel verschillende merken Kamado. Toch zijn er een paar merken die er qua kwaliteit altijd boven uit weten te steken. De bekende Big green egg, Basterd en Kamado Joe behoren tot de de gevestigde orde in kamado land. Wil je daarmee de strijd aan gaan, moet je van goede huizen komen en geen standaard kamado op de (toch al volle) markt brengen. Qua ontwikkeling op diverse onderdelen vind ik deze kamado van het zelfde niveau als dat van de grote merken. Maar wat voor mij deze kamado bijzonderder maakt is, dat er een verhaal achter zit. En niet zo maar een verhaal. Hou je vast.

Tijdens het lezen van het verhaal over het bedrijf, merkte op dat 1 van de kinderen van Pieter de naam Keije had. Terwijl ik hem via de app in gesprek was met Pieter ( eigenaar) stelde ik hem de vraag of de kamado naar hem vernoemd is en of er volgend jaar een nieuwe versie uitkomt die ook een naam draagt van 1 van de andere kinderen.

Dat klopt, antwoordde pieter. Keije is onze oudste zoon. Wij zijn met de webshops gestart, omdat hij veel zorg nodig had en een fulltime baan geen optie binnen het gezin was. Keije is overleden toen hij 8 jaar oud was, vorig jaar. En is nu onze inspirator om door te gaan.

Dit verhaal raakt me enorm. Niet alleen om hun vermogen om door te gaan na zo’n verlies, maar ook om juist om Keije op hun weg om door te gaan, mee te nemen in hun bedrijf. Respect

 

Conclusie

Zoals ik al liet doorschemeren vind ik dit een hele goede kamado. Op alle onderdelen die deze kamado heeft is geïnnoveerd, om zo tot een verbeterd product te komen. Build to last!! Het is voor mij het hele plaatje wat gewoon klopt. De looks, maar ook de compleetheid van hoe deze kamado geleverd wordt is gewoon top en uniek. Ik raad deze kamado iedereen aan die op zoek is naar een goede XL kamado van topkwaliteit, maar toch niet de hoofdprijs wil betalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.