Kamado’s! De barbecuehit van het jaar. Overal duiken de meest prachtige types op, die verdacht veel op elkaar lijken. Wij zijn dit jaar dieper dan ooit in de kamado gedoken. Vandaag publiceren we de review van de Takumi Medium Compleet!

Mushikamado

Een Kamado, traditioneel de Mushikamado, is eigenlijk een mobiele keramische steenoven in een barbecuevorm.  Na de Tweede Wereldoorlog hebben de Amerikanen het idee uit Azië meegenomen en het design westers aangepakt.

De Kamado herken je tegenwoordig aan een eivormig design, een mobiel handigheidje dankzij het verrijdbare onderstel en met de regelbare luchttoevoer. Deze kenmerken hebben veel Kamado’s , daarom is het juist zo gaaf om tijdens de barbecue van het jaar verkiezing bij GadgetGear uit te zoeken wat nu de beste kamado maakt.

 

Takumi

Takumi klinkt natuurlijk hartstikke Aziatisch, toch is het merk bedacht en gecreëerd door twee doorsnee Nederlanders… Nou ja, doorsnee? De één is een levensgenieter met de handelsverdragen in het buitenland en de ander geniet net zoveel van het leven, maar is de technische van de twee.

Een perfecte combinatie om een barbecue op de markt te zetten met een verbetert design ten opzichte van de concurrentie, toch?!  Dat is precies een beetje hoe Takumi geboren is: uit gebrek van perfectie. Dat is een hele mond vol en moet natuurlijk wel waargemaakt worden. Laten wij dat eens testen.

 

Unboxing

De Takumi Medium komt in een transportdoos. Dat zit stevig en beschermend in elkaar, maar straalt niets moois uit, behalve dat het bestand is tegen een stootje. Dat moet ook wel, want het materiaal van de barbecue is keramiek dat zoals kleisteen redelijk gevoelig is! Bij het uitpakken van de Takumi zien we dat de barbecue eigenlijk uit drie delen bestaat. Het onderstel, het keramische ei en de extra’s. Het onderstel is zeer gebruiksvriendelijk in elkaar te schroeven en te bevestigen aan de BBQ.

De handleiding is (voor het eerst) zeer uitgebreid, duidelijk en in het Nederlands. Dat begint al goed! Als het onderstel staat hijs ik de BBQ zelf in zijn standaard. Dit moet je echt even met twee personen doen om de BBQ netjes op de juiste plaats te krijgen. De extra’s die gemonteerd moeten worden zijn de bamboehouten zijtafeltjes (echt onmisbaar na één keer gebruiken) en zaken zoals het handvat om de BBQ te openen.

Design

Het eerste wat natuurlijk opvalt is dat deze barbecue blauw is! Dat is uniek! We kennen de zwarte, de groene en dan nu eindelijk een mooie kleur: marineblauw. Een grappig weetje is dat de kleur door een vrouw is bepaald, de vrouw ván! Deze kamado is gemaakt van hoogwaardig keramiek en voorzien van een prachtige donkerblauwe glazuurlaag  gemengd met wat zwarte spots. Hij glanst en ziet er prachtig afgewerkt uit; echt een plaatje in je tuin. Het glinsterende roestvrij staal dat in alle onderdelen terugkomt (dit tegenstelling tot gemoffeld staal bij hun concurrenten) is natuurlijk superfunctioneel en staat netjes. Daarnaast het mooie bamboehout dat terugkomt in de tafels en ook in de hendel.

Ten opzichte van andere merken heeft Takumi een aantal kwaliteitsverbeteringen doorgevoerd die in eerste instantie aan je aandacht zouden kunnen ontsnappen, zoals het scharnier. Dit was vanaf het begin, één van de aandachtspunten bij het creeren van de Takumi. Daarom is deze dan ook voorzien van een zeer solide, verstevigd scharnier zodat de deksel goed sluit, niet dicht klapt en de constructie solide aanvoelt bij het openen(daar kom ik bij het gebruik op terug. ) De verstevigde ​RVS ophanging van de zijtafels in combinatie met een grote rvs-plaat onder de zijtafels, hierdoor kunnen zware schalen op de tafels gezet worden zonder dat deze er door veelvuldig gebruik in toekomst af vallen. De tafels zijn zonder gaten en zonder rare vormen die we her en der tegenkwamen. Gewoon zo ruim mogelijk zodat je er daadwerkelijk iets op kunt plaatsen (daar kom ik bij het gebruik op terug).

Compleet

Dames en heren, de Takumi koop je compleet. Dus geen extra’s meer die je aanschafprijs alsnog torenhoog maken. Nee, compleet. Het uitgebreide accessoire pakket bestaat uit een gietijzeren grill rooster, een rvs 3-laags rooster incl. pizzasteen, die tevens als heat deflector op verschillende niveaus geplaatst kan worden en wokring (i.p.v. een standaard rvs gril rooster), een regenhoes, de aspook, een knijptang voor rvs grillrooster en niet te vergeten de tafels zelf.

Gebruik

Het gebruik van de Takumi Kamado is een beleving. Zoiets moet je ervaren wil je het kunnen beschrijven. Voor de mensen die mij kennen, weten dat ik alsnog een poging ga doen. Het eerste gevoel begon bij mij al na het aansteken. Ik heb een firestarter gebruikt (altijd handig) waarbij je de kolen in een luchtdoorlatende koker strooit, deze kantelt en aan de onderkant met een aanmaakblokje (geen spiritus versie, want die lucht trekt in je keramiek) en wacht tot de kolen flink gloeien. Ik gebruikte grote stukken restaurants houtskool van House of Charcoal. Dan open je de kamado, verplaatst het RVS grillrooster en strooi je de kolen in de Takumi.

 

Nee, wacht. Het gevoel begon toch eerder. Het openen van de kamado! Het gevoel van de bamboehouten hendel waarbij je de deskel opent. De scharnieren zijn wat steviger afgesteld zodat de keramische deksel nooit dichtklapt. Die solide, stevigheid geeft een heerlijk, zwaar gevoel alsof je een schatkist opent. Want zo voelt het, hé. Het is een soort mannenschat, die kamado. Een zware, keramische steenoven waar je potverjan mooie stukken vlees in bereid. Heerlijk, dat gevoel. Het openen van die BBQ voelt magisch.

Goed de Takumi heeft de kolen in haar buik en ik sluit de deksel. Ik open de sleuven beneden en op de deksel om goed zuurstof aan te trekken en houd de temperatuur op de meter in de gaten. Deze stijgt direct en dan is het tijd om je tafeltjes in te richten. Op de ene tafel al het vlees dat je de eerste keer wilt gaan bereiden, geseasonend en wel. Op de andere tafel wat gereedschap (barbecue tools) en natuurlijk een potje bier.

Temperatuur en Pizza

De temperatuur staat op 250 graden en dat is voor de eerste gang (pizza) helemaal prima om mee te beginnen. Ik heb namelijk de grillroosters omgedraaid waardoor je een soort verhogingsfunctie krijgt die bedoeld is om de bijgeleverde (ja, ja dat zit er ook bij) stenen pizzaplaat op te plaatsen. Die pizzasteen moet je pas later plaatsen want anders fungeert hij als heat reflector en wordt de Takumi minder snel warm (uit eigen falen ondervonden). De kindjes verzamelen zich om mij heen en leveren allemaal hun zelf gemaakte pizzaatjes in en die kunnen allemaal 3 minuten met de deksel dicht op de pizzasteen,. Want dames en heren het is nu gewoon een steenoven geworden voor de pizza. Super toch! Buiten lekker je pizza maken in een paar minuten.

 

Oké, de kids hebben wat te knagen want die pizza’s waren in no time klaar. Met de rooster knijper (even kwijt hoe die echt heet, maar die zit er ook bij) haal ik de pizzasteen eraf, leg ik op het grind om af te koelen en ik draai het rooster om zodat er vlees etc op kan. Ik heb de geitijzeren grill nog niet gebruikt, maar dat is meer omdat het altijd zo’n klus is om schoon te maken. Ik gebruik het RVS rooster. Leuk om te noemen is dat een helft van het rooster er semi los op ligt zodat je die altijd aan de kant kunt klappen om eventueel wat kolen toe te voegen.  Goed, ik schuif de sleuven wat dichter, want 250 graden voor je vlees kan, maar dan is het heel snel klaar.

 

Voor de tweede gang hebben we dikke zalmmooten die we op een speciale eetbare dennetak grillen en roken tegelijk, je weet werkelijk niet wat je proeft als die speciale geur en smaak doordringt in je eten. Zalig! Dan kan het echte werk beginnen. We hebben van onze vrienden van Beef en Steak een aantal heerlijke, grote worsten waar kaas doorheen verwerkt is. Echt een aanrader! De Jalapeno Cheddarworst.

Het voordeel van de Takumi is dat deze BBQ behalve erg mooi, ook uitgedacht is. Waar andere merken tegenaanlopen is bijvoorbeeld dat de deksel door het veel openen en sluiten, speling gaat opleveren. Daar heeft Takumi wat extra schroeven geplaatst zodat die speling wordt beperkt naar een absoluut minimum. De deskel valt nooit hard dicht en zal dus niet beschadigen. De hendel is ook met extra schroeven vastgemaakt om weer speling te voorkomen. De vilten rand tussen de deksel en de onderzijde van de Takumi zorgt dat er geen valse lucht wordt aangezogen.

Je kunt dus kiezen om je Takumi na gebruik helemaal af te sluiten en dan blijven je (overgebleven) kolen goed tot het volgende gebruik. Het keramiek van de BBQ blijft wel erg heet. Dat is goed, maar altijd extra oppassen met kids. Tot twee uur na afsluiten blijft de Takumi zeer warm. Je kunt ook, als je een soort schoonmaak functie wil aanzetten, alle sleuven openzetten zodat de BBQ naar de 300 graden stijgt en je roosters schoonbrandt. Zelf kies ik ervoor om tijdens het gebruik, tussen de gangen door even met een staalborstel je rooster schoon te krabben zodat je eigenlijk de volgende dag weer met een redelijk schoon rooster begint en met je kolen van de vorige dag.

Conclusie

Tja, dit zal geen verrassing zijn. Ik ben om. De Takumi Medium Compleet is voor mij de ideale kamado. Het design, de verbeterpunten uitgewerkt, de compleetheid en de service en liefde van de eigenaren maken dit tot de beste kamado (wat zeg ik; beste BBQ) van dit moment. Een kleine tip mijnerzijds zou zijn om Takumi uit te rusten met een mogelijkheid om deze op slot te zetten. Een oog voor een kettingslot (want deze dingen zijn ook populair onder het geboefte). Nu heb ik het slot door mijn scharnieren van de deksel. Ook zou ik wel een aantal haakjes kunnen gebruiken om al je BBQ tools aan te hangen. Nu liggen ze op één van de tafeltjes, dat kan prima, maar die gebruik ik liever voor een groot bord en een pilsje. Dus, even samenvattend: wanneer gaan we weer barbecueën?!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.