Vorig jaar warden we voor het eerst benaderd door Fikki. Na de Weltevree test van Jeroen, zou Fikki de overtreffende trap zijn. Enkele weken geleden arriveerde de in Nederland geproduceerde BBQ en… wouw!

Niet de standaard houtgestookte pizzaoven die je op veel websites tegenkomt. Je weet wel, zo’n rechthoekige, stalen bak. Het liefst met een laagje roest en een hoge schoorsteen. De Fikki Outdoor Oven steekt niet alleen af in design, maar blijkt echt een berg vernuft te bevatten.

Unboxing

Van een unboxing is bij Fikki geen spraken. De eigenaar van het bedrijf levert de BBQ zelf, compleet geassembleerd. Woon je te ver weg, komt hij compleet op een pallet naar je toe. Je hoeft enkel nog de schoorsteen erop te plaatsen. Er zijn veel duurdere BBQ’s waar we veel meer voor moesten doen.

Design

Wat meteen opvalt, is dat het merk 3mm dik cortenstaal gebruikt. In tegenstelling tot RVS, is Cortenstaal gemaakt om te roesten. Het roest vormt de beschermende laag om het staal. Hierdoor krijgen Cortenstaal producten hun eigen, geliefde uitstraling.

Het materiaal is erg zwaar. De BBQ weegt zo’n 60 kilo. Je hoeft dus niet bang te zijn dat deze oven omwaait in de storm. Leuk detail is hoe de ovendeur is afgewerkt. Keurig met hittebestendig glas. Zo kun je lekker naar jouw fikkie kijken.

Je ziet overal op hoeken, stukken uitsteken. Deze uitstekende stukken zorgen ervoor dat de verschillende delen van de Fikki in elkaar haken. Ook dit draagt bij aan de authentieke uitstraling van deze BBQ.

We spraken de maker, en die gaf aan per Fikki zo’n 2 uur bezig te zijn om deze in elkaar te zetten. Daarbij worden alle onderdelen nauwkeurig bekeken. Onderdelen zoals handvatten worden nog keurig bijgeschuurd om te zorgen dat je echt een op en top net product krijgt afgeleverd.

Let wel, je krijgt de oven in blank cortenstaal. Je moet hem zelf laten roesten in de tuin. Bij ons staat hij nu twee weken en is het proces al lekker op gang aan het komen. Over een maand verwachten we dat hij zijn definitieve kleur heeft aangenomen.

Veel fabrikanten zorgen dat hun BBQ’s van cortenstaal al verroest zijn. Dit wordt veelal met chemicaliën gedaan. Wij vinden het prima dat de BBQ pas na aankoop gaat roesten.

Design voor hoge temperaturen

Dat Fikki 3mm dikte kiest heeft alles te maken met de kwaliteit. Eerder dit jaar testte ik de Lanterfant. Na enkele BBQ sessies, is die BBQ gaan verbuigen. Waar het logo erin is gestanst, is het staal onder kracht van de verbuiging zelfs gebarsten. Ja hij werkt nog, maar echt tof ziet hij er niet meer uit.

Hoe kan dit? Door de enorme hitte. Wil jij een pizza bereiden op steen, moet de temperatuur van de bakruimte op zo’n 300 graden komen. Dan moet je stevig doorstoken en dat is waar te dun staal gaat vervormen.

Kan 3mm dik staal niet vervormen? Jawel hoor. Maar Fikki heeft de stookruimte ook voorzien van extra hitteschilden. Zo warmen de buitenwanden langzamer en meer geleidelijk op. Na verschillende pizza sessies, zie ik nog geen vervorming, dus dat lijkt dé manier om dit te doen.

Fikkie is een 3-in-1 BBQ

De naam buitenkeuken is doorgaans gereserveerd voor de grotere gasbarbecues. Echt alleskunners die veel ruimte innemen. De Fikki is de eerste die van ons ook die naam mag dragen.

Pizza’s bakken op de Fikki

Waar Fikki boven de concurrentie uittorent, is het bereiden van pizza’s. In een echte pizzaoven wordt het vuur achter de pizza’s gestookt. De steen wordt wel heet, maar het is de totale ovenruimte die vooral heel heet is. Bij alternatieve ovens wordt het vuur onder de steen gestookt. De steen is hierdoor bloedheet. Het gevolg is dat je doorgaans een zwarte bodem overhoudt in combinatie met ingrediënten die nog niet gaar zijn.

Wanneer je een houtvuurtje stookt onderin de oven, zit een plaat met de nodige ruimte onder de steen. De hitte komt achterlangs, indirect, de ovenruimte in. Je ziet letterlijk de vlammen achterlangs schieten. Hierdoor is de steen niet veel heter dan de ovenruimte zelf. Het gevolg is dat pizza’s perfect garen. Wel moet je echt met open deur stoken om met hout voldoende temperatuur op te bouwen. Van alle pizzaovens die ik heb getest, is dit de beste.

Grillen op de Fikki

Het is ook mogelijk om te grillen op de Fikki. Het toffe is dat je de keuze krijgt voor direct en indirect grillen. In de ruimte onder het rooster is plek om zelf briketten neer te leggen, maar je kunt ook je haardvuurtje gebruiken voor indirecte verhitting. Heb je hier het alternatief voor de kamado? Bijna. Wanneer je indirect aan het grillen bent, kun je de lucht toe- en afvoer perfect regelen. Ga je direct grillen, wordt de zuurstof aangezogen door het Fikki logo. Dit geeft minder controle. Bovendien branden briketten en houtskool ook echt meteen op. Bovendien zijn de wanden dunner, waardoor de temperatuur minder lang wordt vastgehouden. Maar het komt wel heel dicht in de buurt. Bovendien, het Beef & Steak veel dat we op deze BBQ hebben gelegd, komt echt fantastisch mooi van het rooster. En nog een pluspunt, het rvs rooster lijkt to nu toe niet te verkleuren. Top!

Koken op de Fikki

Inbegrepen bij de Fikki is ook een cortenstaal kookplaat mee. Die kun je dan ook stevig verhitten om met jouw dutch oven en andere potten/pannen op te koken.

Accessoires

Pizzasteen laten vallen? Op het RVS rooster gestaan? Geen nood. Al die onderdelen zijn los te koop bij Fikki. Daarnaast verkopen ze de pizzaschep zoals wij die ook hebben gebruikt, met een lange of korte steel. Er is ook een Fikki grondplaat om de BBQ op te zetten. Onze tip voor Fikki, we zouden graag een rvs plancha zien.

Conclusie Fikki Outdoor Oven

Wanner ik kijk naar wat je krijgt qua materiaal, mogelijkheden en beleving, dan trek je al snel de conclusie. Die €749 die Fikki vraagt, kan eigenlijk echt niet. De enorme kosten aan materiaal, bezorging en montage, het waanzinnig goed uitgewerkte ontwerp. Een prijskaartje van tussen de €999 of €1.299 zou ik echt niet raar hebben gevonden. Sterker nog, dan zou ik deze BBQ nog steeds een 5 sterren goud beoordeling geven. Hoewel we een paar kleine puntjes zien waar het comfort nog wat hoger kan, is er helemaal niets waar we echt over kunnen klagen. De Fikki Outdoor Oven behoort tot de top!