Yes! Het Barbecue seizoen is officieel geopend! En wat hebben we er zin in met z’n allen. De redactie zit met met donker geblakerde houtskool handen alle reviews weg te tikken, en het kan nergens anders meer over gaan dan BBQ’s, BBQ’s en nog eens BBQ’s!! Kortom, We zijn los! Laat ik dan ook maar gelijk met een pronkstuk beginnen. Lees de hele review als je alles te weten wilt komen over de Arteflame One 30 Air.

 

Arteflame is een Amerikaans bedrijf dat trots de meest esthetisch aantrekkelijke, unieke en veelzijdige buitengrills ontwerpt en vervaardigt. En het leuke is dat Artefleme opgericht is door een Nederlander! Micheal besloot om samen met zijn vrouw te emigreren naar L.A om een eigen bedrijf op te zetten met iets waar hun passie in zit. En dat is lekker eten én koken. Nou, dat is gelukt kan ik u melden 🙂

“Onze grills worden door onze klanten gekoesterd als kunstwerken. De natuurlijke plaat van elke grill is net zo uniek als de individuele eigenaar. Arteflame-grills worden beschouwd als handgemaakte kunstwerken, maar het beste van alles is dat Arteflame-grills uniek zijn om mee te werken, waardoor elk gerecht een meesterwerk is” Aldus Micheal.

Unboxing

De Arteflame wordt in zijn geheel geleverd op een europallet, die ingeseald is met blauwe krimpfolie, dus er valt niet veel te unboxen zoals we altijd doen. Maar een unwrapping is ook wel eens leuk, en zorgt voor een hoop minder afval. Het is enkel een kwestie van de bakplaat bovenop de Arteflame te leggen, en deze een mooie plek te geven om te gaan testen. Wat is er allemaal mee geleverd??

 

Er wordt niet bezuinigd op accessoires, want ze leveren top kwaliteit producten mee! Zoals een heuze premium quality olie, zodat je gelijk aan de slag kunt gaan wanneer je zin hebt. Een stevige roosterlifter, (van het zelfde materiaal gefabriceerd als de kookplaat) mooi afgewerkt met logo, en een vleestang met bijbehorende spatel moeten dit feest compleet gaan maken.

 

Specificaties

 

 

Design

Ja, ik denk dat ik niet hoef te zeggen dat het een mooi object is. Dat staat buiten kijf. Het trekt de aandacht. Wanneer ik buiten zit valt het me op dat ik er onbewust even naar zit te staren. Het is met recht een echte eyecatcher.  Op de taps-toelopende cortenstalen base bevindt zich een stalen bakplaat. Deze wordt gelijkmatig warm, dient zich ook erg goed om warmtezones mee te creëren. In het midden bevindt zich een ‘open’ grillrooster waar je met directe hitte ingrediënten kunt garen. De RVS accenten zoals de regelaar van de lucht, en de merkplaat springen er uit en zijn slim gekozen. De arteflame One series zijn er al een tijd, echter is dit de nieuwste versie en heeft AIR als toevoeging om dit te benadrukken. Die toevoeging is van groot belang, want doordat je bij dit type de AIR kan regelen voegt dit echt iets toe aan de bestaande reeks. Het zorgt er voor dat de temperatuur beter te regelen is, én er ontstaat veel minder rook ontwikkeling dan bij vergelijkbare bakringen. De 30 staat voor de diameter van de bakplaat. Ik hoor je denken, is ie maar 30 cm?? Nee uiteraard niet. Doordat het een Amerikaans product is de maateenheid inches in plaats van centimeters.  De diameter is dan dus maarliefst76 cm!!

 

 

 

Eerste gebruik

Ik sta te popelen om aan de slag te gaan met apparaat, echter weet ik uit ervaring dat het verstandig is om eerst een klein subtiel vuurtje te stoken om de bak-ring rustig voor de eerste keer op temperatuur te laten komen. Doe je dit niet, dan kan de zeer belangrijke bak-ring krom trekken en dat wil je niet. Ook is het fijn om niet direct te gaan knallen op de Arteflame, zodat je ook een beter gevoel krijgt voor wanneer het vuur wat lager wordt. Om het niet helemaal als voorspel te laten klinken, noem ik het rustig aftasten 🙂  Nu de plaat rustig op temperatuur is gebracht is het tijd om een olie laag aan te brengen en met keuken papier de plaat af te nemen om zo met een super schone bakplaat aan de slag te kunnen.

 

Wat erg leuk is van de Arteflame, is dat er zowel van kolen als (braai)hout gebruik gemaakt kan worden! Zodoende maak ik eerst een laag kolen roodgloeiend en daarna steek ik vervolgens een stapeltje braaihout ook nog eens erbij aan. Gebruik hierbij een elektrische bbq lighter, dat scheelt enorm veel rook ontwikkeling!! En! gebruik goed hout wat hiervoor bestemd is. Braaihout van www.houtskool.nl overtreft mijn verwachtingen, en is erg fijn om mee te werken. later hier meer over.

Nadat de plaat dus rustig aan op temperatuur wordt gebracht kan het feest beginnen. Ja, want dat bleek het dus echt te worden. De bak-ring wordt wederom ingevet met de meegeleverde premium olie, en de eerste stukken vlees kunnen er op! Het gaat bijna vanzelf allemaal, en doordat we rustig van start zijn gegaan gaat het ook niet te hard allemaal dus kan er met overzicht gebakken worden zonder stress of het niet aanbrand. Heerlijk dus. Super gave bijkomstigheid is, dat wanneer je bijvoorbeeld een vettige worst aan het braden bent, dat er grote vlammen ontstaan wanneer het vuur in aanraking komt met het vocht van de worst. Een waar schouwspel, wat je visite zal imponeren!

Eerlijk vlees van Beef & Steak

Samen met onze vrienden van Beef & Steak hebben we een mooi JustForKoks probeer pakket samengesteld voor iedereen die het leuk vindt verschillende soorten vlees te proberen. Het pakket wat ruim voldoende is voor twee grote eters bestaat uit:

Houtskool én hout

Zoals eerder gemeld heb ik gebruik gemaakt van Houtskool én Braaihout. Beide geleverd door houtskool.nl en er moet gezegd worden, dat is een match made in heaven!! In een vorige test met een houtbbq heb ik gewoon haard hout gebruikt, maar dat was echt een drama. Lastig aan te krijgen en vooral heel veel rook. Echt storend veel rook. Dat wil jij niet, en je buren al helemaal niet zeg maar. Door gebruik te maken van een elektrische aansteker in plaats van aanmaakblokjes voorkom je ook al heel veel rookvorming. Wanneer de kolen roodgloeiend zijn, is het tijd om een stapeltje te maken van het sekelhout. Even een beetje turbo erop met de aansteker, en een echt vuur is ontstaan in een oogwenk. En… met heel weinig rook. Al ruik je het wel, maar dat is juist een aangename bijkomstigheid die ook terug komt in het vlees hetgeen dus echt een unieke smaak geeft.

De prijs

Zoals je meteen ziet is de Arteflame geen doorsnee BBQ. Deze voorkorf/plancha heeft dan ook geen doorsnee prijskaartje. Met een adviesprijs van 1595,- is dit stevig te noemen. Echter moet ik wel benadrukken dat ik na het testen van dit apparaat echt begrijp dat, mensen dit bedrag er graag voor over hebben om er één te bezitten. Het is iets anders wat je in je tuin hebt staan. Het is oogstrelend, kookt fantastisch én houd je na het eten ook nog eens heerlijk warm.

Ons oordeel

Ik ben erg positief over de Arteflame. De mogelijkheid die je krijgt om de luchttoevoer te kunnen regelen voegt echt iets toe aan de bestaande reeks. Ook is het gebruik van 2 brandstoffen erg fijn. Is je hout op, dan gooi je er gewoon kolen in. Erg makkelijk. Het koken op de Arteflame is niet alleen erg makkelijk, maar ook een hele ervaring. Staan bakken voor grote vlammen die soms ineens opdoemen geven het koken een extra dimensie. Wanneer je uitgegeten bent is het echt aan te raden om lekker dichtbij de Arteflame te gaan zitten, drankje erbij en de avondkoelte heeft geen grip meer op je! Kortom, een enorm veelzijdig topproduct.