Stel je eens voor… Met vrienden en familie sta je om een grote, gloeiende cirkel en genieten jullie van de met houtgestookte barbecuetechnieken uit jouw hand. De OFYR is dé sfeermaker met de 3G’s voor deze zomer! Gezelligheid, Grill en Geniet!

Eindelijk is het zo ver! De eerst BBQ testen voor DeBesteBBQ (een samenwerking tussen GadgetGear en JFK) gaan van start. Redacteuren zijn al maanden onrustig, hongerig en in het gemis van die heerlijke rooklucht begint enge vormen aan te nemen. Gelukkig is hier de OFYR Classic 85-100 die ik eens flink onder handen mag nemen.

Daar staat hij dan! De OFYR Classic 85-100 en wij mogen hem testen voor de 2019 editie van DeBesteBBQ.nl. Hij is groot, hij is mooi, maar hoe bevalt dit culinair hoogstaande product in werkelijkheid? In deze review nemen we je mee naar de oorsprong, ontwikkeling tot aan de unboxing en de test van deze rakker. Lees mee met de review van de OFYR Classic 85-100 met Grill Round!

 

OFYR

Het is door Hans Goossens dat de OFYR zijn huidige gestalte gekregen heeft. Hij importeerde een vergelijkbaar object, maar kreeg het niet aan de man in de Horeca. Men vond het een heel gaaf product, maar omdat het object niet op sta-hoogte was gaven Chefs aan, dat ze niet op hun knieën wilden gaan koken. In verband met deze vraag naar een aanpassing plaatste Hans Goossens het geïmporteerde object op een sokkel. Dat beviel wél bij de Chefs, maar niet bij de makers van het oorspronkelijk object en zij wilden er niet in mee gaan. Hans geloofde in de hogere versie en heeft toen zelf zijn eigen versie laten maken. En met enorm succes, want inmiddels wordt de OFYR wereldwijd verkocht. Check hun Facebook- en Instagram pagina’s en sta versteld waar er ter wereld tegenwoordig een OFYR staat.

Unboxing

Daar klinkt een vrachtwagen!!! We beginnen vroeg met het testen van de BBQ’s dit jaar en dan tref je het als chauffeur niet als je een OFYR moet afleveren nét op een dag dat het sneeuwt. De uitvoering die ik test, is dan wel de kleinste, maar met 99 kilo zeker niet de lichtste BBQ die we gaan testen. Gelukkig staat de OFYR op een pallet, en kan met pompwagen goed afgeleverd worden. Slim ingepakt in een achthoekige kartonnen doos met daarin weer een ondersteuningsconstructie. Geen halve maatregelen dus. Ook niet verwacht, maar voorgaande jaren is dit bij andere merken zeker anders geweest.

De cortenstalen delen zijn prima te tillen, daarentegen is de stalen ring door haar gewicht in combinatie met het formaat te lastig om alleen te tillen. Laat staan om bovenop de OFYR te leggen. De buurman (en nu ineens beste vriend) wordt erbij geroepen, en dan is het een fluitje van een cent om de ring erop te plaatsen. In de doos zit nog documentatie, en een OFYR spatel. Hierdoor krijg ik gelijk zin om aan de slag te gaan, maar ik ben blij dat ik toch eerst even de gebruiksaanwijzing doorgenomen heb…

Xapron Lederen Schort

Zie je mij shinen? Het is niet alleen maar Cortenstaal wat daar blinkt. Het lederen schort wat ik draag ter bescherming is van Xapron. Dé nummer één in echte hoogstaande kwaliteitsschorten. Check bijvoorbeeld eens de Kaaiman van Xapron. De Xapron Kaaiman is een soepel leren schort met hoogwaardige krokodillenprint. Nee, geen echt Crocsleer, rustaaaahhh! Het Kaaiman lederen schort valt door zijn souplesse mooi om het lichaam. Kaaiman krokodillenprint leer is afgewerkt met natuurlijk gelooide banden. Benieuwend? Check it out!

Design

Een soort kunstwerk is het eigenlijk. Het materiaal dat gebruikt wordt heeft een soort houtlook, maar vergis je niet het betreft een staalsoort. Doordat de OFYR vervaardigd is van duurzaam Cortenstaal, kan hij in alle weersomstandigheden buiten blijven staan, en hoeft niet afgedekt te worden. Cortenstaal staat ook wel bekend als weervast staal. Kenmerkend voor Cortenstaal is de bruin-oranje roestkleur en de lange levensduur.

De levensduur is zo lang, omdat de eerste corrosielaag verdere aantasting door roest tegenhoudt waardoor coaten overbodig is geworden en onderhoud dus zeer gering is. Hoe langer de OFYR buiten staat, hoe mooier hij wordt. Helaas moet je nog wel alert zijn, want het eerste jaar zal de roestlaag nog enorm afgeven. De BBQ moet roesten naar een moment waarop de korst dik genoeg is dat deze niet los laat. De 12 mm bakring is van staal. Een aanzienlijk stuk dikker dan zijn concurrentie. Hierdoor oogt de OFYR niet alleen robuuster, maar hierdoor is de kans op krom trekken of vervorming van de plaat ook stukken kleiner. Duurkoop is goedkoop in dit geval dus!

Eerste gebruik

De stalen ring waarop je gaat grillen is vraagt om aandacht. Zeker bij het eerste gebruik is het noodzaak om niet gelijk de vuurschaal vol te stapelen met hout, integendeel. Alles in me wil dit wél graag doen namelijk!! Gelukkig had ik de handleiding gelezen, want daarin staat duidelijk beschreven dat er eerst een kleine hoeveelheid hout aangestoken moet worden, om zo de stalen ring naar binnen te laten trekken. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat de plaat zal vervormen. En dat is écht het laatste wat je wilt toch? Op de plaat zit een dikke laag olie. Je gebruikt het eerste vuurtje om deze laag eraf te schrapen en deze te vervangen door jouw eigen, verse laag olie. Dit mag gewoon de olie zijn waarmee je normaal ook voedsel zou bereiden. Wanneer je klaar bent met jouw grillsessies, is het belangrijk ook weer een laag olie op te brengen terwijl de OFYR nog lauwwarm is. Zo voorkom je dat de plaat zal gaan roesten.

Aansteken met een Looftlighter

Met de Looftlighter is  het aansteken van de Ofyr een fluitje van een cent. Wat een uitvinding!! Binnen een minuut staan de dikke houtblokken in vuur en vlam en is het wachten op de plaat die snel op temperatuur zal komen hierdoor. Het grote voordeel van de looftlighter ten opzichte van aanmaakblokjes is dat er veel minder rook ontwikkeling plaats vind. Ook super geschikt voor kolenBBQ’s uiteraard!

Botswana Picanha van Beef & Steak

Bij een prachtige BBQ zoals de Ofyr, mag een mooi stuk vlees niet ontbreken. Onze vrienden van Beefensteak.nl hebben ons een zeer interessant stuk vlees opgestuurd. Ja, opgestuurd! Want bij de kenners van Beef & Steak kun je gewoon online vlees bestellen en krijg je het diepgevroren in koelelementen geleverd. Ook ’s avonds! We hebben een runder staartstuk mogen ontvangen uit  Botswana. De Botswana Picanha. Een relatief voordelig stuk vlees ( 800 gram 24,95) dat met de mooie donkerrode kleur, met vetkap niet misstaat op de gril.

Voor de voorbereiding hebben we de vetkap iets dunner gesneden tot 0.8 cm en daarna kruislinks ingesneden tot en met het onderliggende vlies, omdat door het grillen anders het vlees trekt. Goed gezouten met flinke korrels en daarna snel gegrilld op hoog vuur. De textuur van dit rijke product is zeer mals en heeft veel smaaktonen te bieden. Dit komt door de rijke marmering van de Picanha.

Gebruikservaring

Voor de eerste keer écht grillen op de OFYR is voor mij écht even wat anders! Als groot liefhebber van het BBQ-en met kolen/briketten op mijn vertrouwde Kamado, is het dus even wennen om nu eerst een stapeltje hout aan te steken en zodoende de plaat op temperatuur te laten komen.  Maar al snel begrijp ik wat men er zo leuk aan vindt. VUUR. Ja het vuur (fyr is oud-Engels voor fire) verwarmt, nodigt uit en zorgt voor een fijne sfeer. Dat is een grote plus punt die je simpelweg niet bij een doorsnee BBQ hebt. Ik heb er zin in!  Wat opvalt is het grote kookoppervlak dat de OFYR heeft. Hierdoor kun je gemakkelijk verschillende warmte zones maken. Simpelweg door niet overal brandend hout onder de ring te leggen. Een schroeizone en een gaarzone is dus geen enkel probleem voor de OFYR. En ja, zo kun je ook iets dikker vlees goed gaar krijgen. Het belangrijkste gereedschap tijdens het grillen is niet langer de gebruikelijke vleestang, maar de spatel. Die krijg je ook mooi meegeleverd. Deze voelt zeer degelijk aan en is fraai vormgegeven en mooi afgewerkt met het OFYR logo.

Grill Round

Toch houd ik mijn vleestang wél binnen handbereik, want als het gevoel voor de plaat er is gaan we uitbreiden. We nemen een stapje omhoog, door met de grill op een 10cm hoge standaard (je kunt dus nog bij het vuur) aan de slag te gaan. Door deze uitbreiding krijg je niet alleen nog meer ruimte om te koken, ik vind ook dat het het al mooie object wat de OFYR is, nóg fraaier maakt! De grill lijkt op het eerste gezicht van gietijzer, maar ook dit product is van staal. Door zijn mooie brede ringen maakt ie dikke manlijke brandstrepen op je vlees. De grill is in het midden geplaatst, en zal daardoor de ideale plek zijn om het vlees dicht te schoeien, om vervolgens het op de buitenring te plaatsen voor het door garen.

Conclusie

De OFYR Classic 85-100 is een culinair kunstwerk in je tuin. Een warm beeld, met aardse kleuren en de woestheid van het grillen en bakken op hout. Mooier kan het niet. Het leukste van de OFYR is dat de ronding, de bbqcirkel, uitnodigt tot gezelligheid. Jouw gasten kunnen gezellig om de OFYR komen staan en hun eigen vleesje bakken op een eigen plekje op de cirkel. Dit geeft een sfeer die je kunt vergelijken met het gourmetten tijdens de feestdagen. Geweldig! Dit is ongekend in bbqland. Een nadeeltje van de OFYR is dat het geheel warm/heet kan worden. Denk hier dus aan met kinderen. Laat ze niet in de buurt komen van de grill cirkel (dit is geen tafel, al lijkt het zo voor de kleinste bbqhelden onder ons.).

Maar laten we eerlijk zijn als je uitgebreid gaat bakken en braden op de OFYR, dan heb je geen klein kroost rondrennen. De hitteafstraling van de OFYR nodigt kinderen ook niet uit om het apparaat aan te raken. Daarnaast is de hitteafstraling ook een garantie om met een aangename temperatuur te kunnen winter bbq-en. Ook heb je tijd nodig. Je wilt ook de tijd nemen voor dit spektakel. Mocht je gewoon lekker single willen grillen zonder poeha en publiek, dan schuif je gewoon je houtblokken naar één kant en kun je gericht grillen. Dat is meteen ook je direct- en indirecte grillwijze; schuiven met hout. De OFYR brengt gezelligheid, klasse en grillgenot bij elkaar. Kies je dan ook nog voor de grill (aanrader) dan is het feest compleet. OFYR, wij zijn om!