Vorig jaar sleepte de Campingaz Master 4 Series Classic LXS Black Edition heel wat prijzen van DeBesteBBQ en het AD mee naar huis. Dit jaar komt Campingaz met een opvolger. De Campingaz Master 4 Series Classic LXS SBS Black Edition brengt de Searing Boost Station met zich mee. Ik geef meteen toe, het succes van […]

Vorig jaar sleepte de Campingaz Master 4 Series Classic LXS Black Edition heel wat prijzen van DeBesteBBQ en het AD mee naar huis. Dit jaar komt Campingaz met een opvolger. De Campingaz Master 4 Series Classic LXS SBS Black Edition brengt de Searing Boost Station met zich mee.

Ik geef meteen toe, het succes van de Campingaz kwam voor mij toch een beetje als een verrassing. Ik ken het merk vooral van de lichte, degelijke, maar kleine kookoplossingen voor op de camping. Het idee om een buitenkeuken te testen was stiekem vooral omdat ik een middelmatige buitenkeuken wilde testen. Maar nee, de Campingaz Master 4 Series Classic LXS Black Edition bleek aan alle kanten tot in perfectie te zijn uitgewerkt. De concurrerende buitenkeukens werden met gemak verslagen.

Een bekende uitspraak is ‘never change a winning team’. Maar we verwachten natuurlijk wel een stukje innovatie bij het merk. Campingaz nam dan ook de moeite om de winnende buitenkeuken uit te breiden met haar Searing Boost Station.

Searing Boost Station

Het Searing Boost Station is dus dé vernieuwing voor dit seizoen. Het is een extra gasknop tussen de eerste twee zones. Daar ligt ook een extra gasbrander tussen. Hierdoor bereik je gemakkelijk temperaturen van 300+ graden. Ideaal om een mooie bark op een stuk vlees te bakken… Of om de roosters even schoon te branden. Scheelt weer bij de schoonmaak 😊

Gebruik je de Searing Boost Station (SBS) niet, dan heb je nog plezier van EvenTemp van Campingaz. Door de opbouw wordt de warmte zeer gelijkmatig verdeeld over de BBQ en over de roosters.

Unboxing

Wederom heeft Campingaz haar best gedaan de BBQ goed in te pakken. Maar… een deel van de onderdelen ligt in en onder de klep. De hele doos moet dus leeg voor je gaat bouwen.

Het opbouwen van de BBQ is geen klus om alleen te doen. De onderdelen zijn simpelweg groot en soms ook erg zwaar. Zorg dus dat je iemand hebt die je helpt.

De documentatie van Campingaz is extreem duidelijk. Hier kun je zeer goed mee werken. Daarnaast zijn de schroeven en het andere kleine materiaal verdeelt in een soort doordrukstrip. Hierdoor is het risico op verlies van onderdelen kleiner en hou je beter overzicht.

Bouwkwaliteit

Campingaz viel vorig jaar al op door haar bouwkwaliteit. Die kwaliteit is aangehouden. Veel schroeven zitten al in de onderdelen, zodat je ze alleen iets los hoeft te schroeven. Dit levert veel bouwgemak op. Er wordt geen gebruik gemaakt van zelftappertjes waardoor het gepoedercoate metaal niets te leiden heeft en dus minder snel zal gaan roesten. Daarnaast zijn er vele profielen gebruikt om de BBQ haar stevigheid te geven.

Niet alleen de kap is dubbelwandig, de deuren ook. Hierdoor zijn ze zeer stevig. De deuren worden met magneten dichtgehouden en zijn goed te verstellen.

Is er dan niets aan de BBQ veranderd ten opzichte van het model van vorig jaar? Nou en of! Behalve de toevoeging van de extra Searing Boost brander is er ook aan de kast een en ander veranderd. Zo zijn de deflectorplaten boven de branders nu van roestvast staal gemaakt. Dat is een wezenlijke verbetering ten opzichte van de geëmailleerde platen van het vorige model. Ook de achterwand, waarop de split warming racks scharnieren, is nu van roestvast staal gemaakt. Dit verbetert de warmte reflectie maar is ook gemakkelijker schoon te maken. Puntje voor Campingaz!

Bedieningspaneel

Het bedieningspaneel van de Campingaz Master 4 Series Classic LXS SBS Black Edition is indrukwekkend. Grote plastic knoppen hebben een verchroomde afwerking meegekregen en zijn tot in perfectie vormgegeven. Het ziet er stoer en net tegelijk uit. Bovendien zijn er diverse siliconen onderdelen zodat je goed grip hebt en zijn die onderdelen ook nog verlicht. Uiteraard levert Campingaz het eerste setje batterijen mee.

Kreeg je vorig jaar vier knoppen op het bedieningspaneel, dit jaar komt daar één bij. Voor het Searing Boost Station waar ik het al eerder over had. Deze knop is iets kleiner en zit tussen de eerste twee knoppen in. Een logische plek voor deze functie, al ziet het er wel een beetje krapjes uit zo.

Er is geen aparte knop voor de ontsteker. Campingaz heeft het InstaStart systeem ontwikkeld waarbij de vlam vanuit draaien aan de gasknop ontstoken wordt. Dat is veel handiger omdat je dan met één hand de BBQ kunt aanzetten en de andere vrij hebt voor bijvoorbeeld de kap, of andere zaken.

De kap

De kap is dubbelwandig en aan de buitenzijde afgewerkt met emaille. Wat opvalt is de zeer brede thermometer. Wat een uitstraling! Niet het standaard ronde dingetje met een merkje dat we overal zien. Nee, gewoon onderdeel van de dubbelwandige kap. Top!

De Grill

In totaal krijg je 2800-3500 CM2 aan grill oppervlak met de Campingaz Master 4 Series Classic LXS SBS. Campingaz claimt dat dit genoeg is voor 8-12 personen. Een beetje ervaren griller weet dat dit een conservatieve schatting is. Met een beetje plannen, kun je 20+ personen ook wel aan.

Bij levering is dit oppervlak in tweeën gedeeld. De helft bestaat uit een dichte bakplaat. Eventueel met een ribbel. Net afhankelijk van welke kant je boven legt. Uiteraard zijn deze onderdelen gemaakt van gietijzer. Ideaal voor vlees dat extreem veel vet verliest. Denk niet alleen aan speklappen, maar ook aan hamburgers van de discounter, evenals worsten.

Het gietijzeren rooster bevat een ronde opening met daarin een uitneembaar deel. Hierin kunnen Campingaz Culinary Modular onderdelen worden geplaatst. Denk daarbij aan een wokpan, pizzasteen en nog veel meer.

Boven het rooster hangt het split warming rack. Dit zijn twee rekjes van draadstaal. Ideaal om vlees op warm te houden. De rekjes laten zich ook eenvoudig omhoog klappen zodat je gemakkelijker bij het vlees kunt dat diep op de roosters ligt. Wanneer je de dubbelwandige klep van de BBQ sluit, vallen ze weer terug op hun plaats.

Zijbrander

De rechter tafel bevat een zijbrander. Dit is een relatief grote pit. Ja, je kunt er een pannetje saté op warm houden, maar je kunt er veel meer mee. De kracht van deze brander is prima om een steelpan te verhitten voor het bakken van aardappelschijfjes, om maar iets te noemen. Of wat denk je van het rondom aanbakken van een rosbief die daarna low & slow kan garen onder de kap? Er valt veel te bedenken.

De zijbrander heeft een eigen knop. Deze is ook keurig verlicht en zit op de zijtafel zelf. Veel merken kiezen ervoor om deze gasknop tussen de andere gasknoppen te zetten, maar dit is veel overzichtelijker.

De zijbrander wordt, wanneer niet in gebruik, beschermd met een klep. Deze is enkelwandig. Wanneer je deze omhoog haalt, kun je hem achterlangs naar beneden laten zakken. Heb je dit de eerste keer niet door en laat je hem los, kan dit even een klap geven. Campingaz is tot nu toe het enige merk dat we dit zien doen en je krijgt hierdoor veel vrijheid om met de brander te werken.

Beide zijtafeltjes zijn overigens versterkt uitgevoerd. Hierdoor kunnen ze een gewicht van 50KG dragen.

De onderkast

We noemden het eerder al, de deuren van de onderkast zijn dubbelwandig. Een mooi stukje kwaliteit. Ook de handvatten zijn echt mooi ontworpen en voelen stevig aan. Aan de binnenkant van de deuren zitten haken voor jouw gereedschap.

In de kast kun je met gemak een 10Kg Bene GasLight fles kwijt. Daarnaast zou je nog een rekje kwijt kunnen voor overige zaken. We hebben een ander merk getest dat echt een afscheiding heeft gemaakt waardoor je de boel wat beter kunt inrichten. Tijd voor Campingaz om dit ook te gaan doen.

Onder de kast bevinden zich de geremde zwenkwielen van de Campingaz Master 4 Series Classic LXS SBS. Mooie, extra zware wielen. Door een metalen schort, worden deze uit het zicht gehouden. Oog voor design dus. Voor de stevigheid bestaat het schort uit verschillend delen die al aan elkaar zijn geschroefd in de fabriek.

Schoonmaak

Wat houden we inmiddels van het Campingaz InstaClean systeem. Alle onderdelen… letterlijk alle onderdelen die vuil worden, mogen in de vaatwasser. Zelfs de gietijzeren roosters! Hier is ook in de maatvoering rekening mee gehouden. Zo bevat de brander bak 6 metalen schilden die relatief klein zijn, maar toch het gros van het vet opvangen. En die schuif je zo, als borden, de vaatwasser in. Verder bedekken twee vetvangbakken de gehele bodem, onder de branders en ook deze kunnen in de vaatwasser. De rest van de bak is met een doek en een sopje ook vlot schoon te krijgen.

Garantie

En dan de garantie. Die is enorm lang. Campingaz durft 10 jaar garantie te geven. Wow!

Conclusie: Campingaz Master 4 Series Classic LXS SBS

Vorig jaar won de Campingaz Master 4 Series Classic LXS Black Edition met gemak van de andere deelnemers. Dit jaar lijken we een stevige uitdager voor deze BBQ in de wedstrijd te hebben. Gelukkig laat Campingaz met het SBS-systeem ook nu weer vernieuwing zien en dat zou maar zo het verschil kunnen maken in onze wedstrijd. Voor nu kan ik alleen maar zeggen dat dit wederom een dijk van een BBQ is.